Drinkar med champagne

Det finns många sätt att dricka champagne på. Ett av de mest klassiska är ett glas vid tolvslaget på nyårsnatten. Vad många inte vet är att man dessutom kan göra flera goda drinkar av champagne. Det kan vara ett bra alternativ för dem som inte gillar ren champagne, eller om det blir en skvätt kvar i en flaska efter nyår. Champagne kan också vara relativt dyrt och om den ska räcka till många går det ofta åt mindre av den om man kan späda ut den i en drink eller som en bål. Men innan man kan komma så långt måste man veta hur man ska öppna champagneflaskan. Även för detta finns det flera sätt att gå tillväga, och vilket man väljer beror ofta på hur pass skicklig man är samt på vilka tillbehör man har till hands. I denna artikel kommer vi inte bara att ta upp detta, vi kommer också att presentera recept på champagnedrinkar.

Att öppna flaskan

Innan man kan börja göra drinkar måste man öppna champagnen. så här öppnar du flaskan på lite olika sätt. Ett av de vanligaste sätten är att man tar bort plast och bur på champagneflaskans kork. Sedan håller man korken på plats med tummen och skakar flaskan upp och ner. Kolsyran i champagnen kommer att börja bubbla och trycket i flaskan ökar. När man tar bort tummen flyger korken ut med en smäll och champagnen börjar flöda. Ett annat sätt man kan använda sig av kräver lite mer träning. Då behöver man en kniv eller sabel. Man håller flaskan med korken neråt, bort från sig. Sedan för man kniven eller sabeln i snabb takt mot flaskans hals längs med flaskan. Med tillräcklig fart kommer man att kunna skära av flaskan. Det gäller då att vara snabb och räta upp den så att all champagne inte rinner ut. Man kan såklart också välja en mer försiktig metod där man lossar korkens papper och bur. När detta är gjort lirkar man sakta ut korken ur flaskan, precis som en vinkork.

Flera olika drinkrecept

Om man ska blanda drinkar och har recepten i telefonen kan det vara bra att leta här efter ett skal som skyddar mot droppar och spill. Man vill inte gärna förstöra en dyr telefon med alkohol. Det finns flera läckra recept med just champagne. Ett av dem använder sig av granatäpplen. Man börjar med att fylla glaset till hälften med kall champagne. Sedan toppar man med samma mängd juice från granatäpplet. Drinken garneras med granatäppelkärnor och en grön ört av något slag. Denna variant kan också varieras med andra juicer och frukter. Det finns också drinkar där man ska blanda champagnen med olika likörer. En variant är till exempel med svart vinbärslikör. Denna drink kallas Kir Royal och bereds som en bål. Till denna drinkform går det åt en hel flaska champagne och 20 centiliter svart vinbärslikör per 6-8 drinkar man gör. Om man inte vill dricka ren champagne finns det alltså en hel del att välja på.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bitterbar – Allt om barer!