Gin och tonic

En av de mest klassiska drinkarna att beställa i en bar är en gin och tonic. Drinken har sitt ursprung i Indien, men skapades av armén som hörde till British East India Company under tidigt 1800-tal. Malaria var nämligen ett vanligt problem i Indien. Redan på 1700-talet visste man att kinin var ett effektivt sätt att förebygga och behandla sjukdomen, men kinin har en mycket bitter och obehaglig smak. Officerarna i British East India Company började därför blanda ut kininet med vatten, socker, lime och gin, för att göra medicinen mer aptitlig. Lösningen var nära till hands eftersom soldaterna i Indien redan fick gin via sina ransoner. Idag, när gin och tonic inte längre används för att behandla malaria utan bara för att det är en trevlig och god drink, innehåller vattnet (tonic water) mycket mindre kinin och sötas mer, vilket gör drinken betydligt mindre bitter än den var ursprungligen.800px-A_Gin_Tonica_with_Fruit_Garnish_at_Cappuccino_Gin_Bar_in_Salou,_Spain,_June-2013

Idag serveras en gin och tonic traditionellt i ett highball-glas över is, med en skiva eller klyfta lime som dekoration. Vanligtvis klämmer man också ur klyftan i drinken innan den placeras på kanten. Variationer förekommer dock, bland annat med citron istället för lime, även om detta är ett omdebatterat ämne. De flesta ginproducenter menar att lime är att föredra, medan några enstaka föredrar citron tillsammans med deras gin. Ginproducenterna tycker också om att ändra drinkens namn genom att byta ut ”gin” mot namnet på deras märke, till exempel ”Sapphire and Tonic” eller ”Hendrick’s and Tonic”. I Spanien har drinken muterat än mer till en liknande drink som kallas Gin-Tonic. Gin-Tonic serveras i ett konjaksglas eller champagneglas (för att drinkens aromer ska samlas i glasets öppning och lättare kunna inandas) med mycket is, och dekorationerna varierar stort beroende på vad som passar en särskild gin bäst. En populär variant är att använda örter och grönsaker, men frukt är också vanligt. Drinken har blivit så populär i Spanien att det finns hela Gin-Tonic-barer, där kunderna själva kan plocka ihop en drink med sin favoritgin och favoritdekoration.

Om du vill kombinera din gin och tonic med roliga aktiviteter som bowling eller gokart i Stockholm finns det bara en bar som kan erbjuda det, nämligen O’Learys i Kista.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bitterbar – Allt om barer!