Mojito

Mojito är en av de mest klassiska drinkarna man kan beställa i en bar idag. Den består traditionellt av vit rom, socker (helst från sockerrör), limejuice, kolsyrat vatten och mynta. Drinken har sitt ursprung i Havanna på Kuba, och där är det särskilt populärt att använda hierba buena i drinken, en art av mynta som är vanlig på ön.

Förutom platsen för drinkens ursprung är dock mojitons födelse något omdebatterad. Enligt en historia har mojiton utvecklats från en drink som var vanlig på 1500-talet, som kallades El Draque, efter sjökaptenen Francis Drake. Drinken ska ha kommit till då Drakes skepp lade till vid Kuba efter att besättningen drabbats av dysenteri och skörbjugg. Det var allmänt känt att ursprungsbefolkningen i regionen hade botemedel för diverse tropiska sjukdomar, och den lilla grupp ur Drakes besättning som gick iland på Kuba kom tillbaka med ingredienserna till en effektiv medicin: aguardiente, lime, sockerrörsjuice och mynta. Som vi förstår idag fungerade drinken som botemedel mot i alla fall skörbjugg, även om det hade räckt med att dricka juicen från limen.

Det finns också ett flertal teorier bakom namnet ”mojito”. Vissa menar att det kommer från mojo, som är en kubansk kryddning gjord på lime som används som smaksättning i olika maträtter. Andra menar att det kommer från det spanska ordet ”mojado”, som betyder ”våt”. ”Mojito” skulle i så fal vara diminutivformen av ordet, och alltså betyda ”lite våt”.MojitoReydelmojito

Mojiton har från sin status som medicin gått till att bli en av vår tids mest populära drinkar. Redan Ernest Hemingway sägs ha uppskattat mojiton så till den grad att den anses vara hans absoluta favoritdrink, och en undersökning i Storbritannien utförd år 2014 visade att det var den mest populära drinken i landet det året.

Tack vare dess friska citrussmak och mynta, och det faktum att den har en ganska låg alkoholhalt, är mojiton särskilt populär som sommardrink. Det bästa stället att avnjuta en mojito är onekligen på en uteterrass en ljummen sommarkväll. Om du har en stor uteterrass som skulle passa perfekt för att sitta och sippa på en drink under sommarnätterna, hittar du utemöbler för alla smaker på Byggmax.se, så att du kan inreda den precis så som passar dig.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bitterbar – Allt om barer!