Spanish Coffee

Varma kaffedrinkar är populära. Mest känd är förmodligen Irish Coffe fast det förekommer varianter som kallas Spanish Coffee en alkoholhaltig kaffedrink. Kärt barn, varma kaffedrinkar, har många recept. Det förekommer fler recept med olika ingredienser då man gör Spanish coffee.

 

Huber’s Cafes’ Spanish coffee
Huber’s Cafes’ Spanish coffee görs på de här ingredienserna: Bacardi 151, Triple Sec, Kahlúa, kaffe och vispgrädde.

 

Från the Savory
Så här görs Spanish Coffee hos the Savoury. Ingredienser: Cointreau, Bacardi 151, Kahlúa, nybryggt kaffe, lättvispad vispgrädde, dekorera med lite finriven muskot.

Coffee/Chocolate drink

 

Spanish Coffee på Liqor 43
Då man gör Spanish Coffee på Liqor 43 använder man sig av följande ingredienser; Liqor 43, nybryggt gott kaffe och lättvispad vispgrädde. Dekoreras med lite kakaopulver.

 

Kaffekask
Även i Sverige finns en gammal tradition att blanda alkohol i kaffet, kallad kaffekask. Det förekommer även andra benämningar som kaffegök. Traditionellt recept på kaffekask kommer från wikipedia. Ingredienserna utgörs av kaffe, vanligen kokkaffe, och brännvin. Så här gör man enligt ett par recept:

”Lägg en kopparslant (1-öring) plus en silverslant (10-öring) i botten på en kopp. Häll på kaffe tills 10-öringen inte syns. Fyll på med brännvin tills 1-öringen åter syns”.”

”Lägg en femtioöring i en kaffekopp, fyll på med kaffe tills den inte längre syns, fyll sedan på med hembränt tills årtalet på femtioöringen syns, eller att koppen blir full om femtioöringen lagts på fel håll”.”

I de recept som baseras på att hälla på kaffe tills något inte längre syns och man därefter ska hälla på sprit till det åter syns behöver man använda sig av en kopp som är smalare i botten och vidare mot toppen. Det är endast då som koncentrationen av kaffet minskar mer än höjden av vätskepelaren ökar då man häller på spriten.

Utan att gissa alltför mycket är det ganska besvärligt, för att inte säga nästintill omöjligt, att i våra dagar följa receptet eftersom det kan vara svårt att hitta dåtidens 1-öringar, 10-öringar och femtio-öringar.

 

Fler varma kaffedrinkar
Varmt kaffe med alkoholhaltigt innehåll förekommer i många former. Som de kommande fem varianterna; Irish Coffee, Irish Winter, Irish Kiss, Jamaican Coffee och Belgian Coffe. Något att unna sig kyliga sommarkvällar eller under mörka kalla vinterkvällar.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bitterbar – Allt om barer!