Tom Collins

Drinken Tom Collins har som många andra drinkar flera namn, och kallas ibland även John Collins. Drinkens ursprungliga namn, som dess skapare Jerry Thomas gav den när grundreceptet publicerades i hans drinkbok Jerry Thomas’ Bar-tender’s Guide år 1876, var dock Tom Collins. Namnet kom från ett skämt som spridits över USA under två års tid, som alltså tog sin början år 1874. Skämtet, som framförallt förekom i New York och Pennsylvania, gick ut på att man började prata med en främling med den inledande frasen ”Har du sett Tom Collins?”. Personen svarade naturligtvis i de flesta fall att de inte kände någon Tom Collins, varpå man svarade ”Tom Collins känner dig”, och fortsatte med att säga att Tom Collins hade pratat om främlingen med andra, och att man sett Collins på en bar i närheten. Skämtet gick ut på att försöka driva in personen i baren. Detta skämt kom att kallas ”The Great Tom Collins hoax of 1874”.Tom_Collins_cocktail

I drinkreceptet som Jerry Thomas publicerade skulle en Tom Collins göras med genever (föregångaren till gin) blandad med citronjuice, förtjockad sockerlag och sodavatten. Det förekom också två andra varianter, där genever var utbytt mot whisky respektive brandy. Idag använder man generellt gin istället för genever, och istället för sockerlag brukar man bara använda socker. Tom Collins har blivit en så inflytelserik och populär drink att det till och med finns ett särskilt drinkglas som är uppkallat efter den: det är cylindriskt, högt och smalt, som ett highballglas fast högre och smalare.

Det har tillkommit en rad andra variationer på drinken, så som det ofta gör när en drink blir mycket populär. De flesta av dessa har helt enkelt ersatt gin med en annan alkoholvariant. Ett sådant exempel är det som kommit att kallas Juan Collins eller José Collins, då man har bytt ut gin mot tequila. Ett annat exempel är Ron Collins, då man istället använder rom, Russel Collins, då man använder Jägermeister och Comrade Collins eller Ivan Collins, då man använder vodka.

Om du vill skapa en bar i ditt hem, där du kan blanda till en riktig Tom Collins och andra drinkar, hittar du alla möbler du behöver, till exempel barstolar, på Furniturebox.se.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bitterbar – Allt om barer!