Ale

Ale är ett överjäst öl. Även i Sverige använder vi ordet enligt engelskans uttal, ejl. I Sverige har vi också överjästa öl, exempelvis det som kallas svagdricka. Ale tillverkas på annat sätt än det öl som kallas lager, tillverkningssättet är äldre.

Så här görs ale
Då man gör ale jäses vörten under högre temperatur än då man gör lager. Det medför att ölet får en mer djup och komplex smak. Överst på jäskaret bildas ett tjockt skum och det är det som ligger till grund för begreppet överjäst öl. Vanligen används malt av korn. Sädesslagen

vete, råg och havre används också vid tillverkningen av överjästa öl.

 

Lagerölens genomslag
I mitten av 1800-talet och framåt slog lagerölen igenom. Det skedde på bekostnad av de överjästa ölsorterna som mer eller mindre försvann – utom i Storbritannien.Ale 3

 

Alens segerrika återkomst
Under mer än 20 års tid har det ökande intresset för öl lett till att det numer finns fler traditionella och nya ale-sorter både på pubar, restauranter och Systembolaget samt på marknaden i stort. Det finns en mycket stor variation av sorter. Bland dem finns sorter som kallas brown ale och pale ale.

 

Brown Ale
Brown Ale är en mörkbrun till ljusbrun överjäst ale. Karaktären är något nötaktig med viss kolainslag. I England indelas Brown Ale i en sydlig Londonstil kallad Southern English Brown Ale och en nordlig Newcastlestil, Northerns English Brown Ale.

 

Pale ale
Pale ale är finns i färgskalan djupröd till ljust gul. Det har en dominerande andel pale malt – ljus kornmalt. Dagens Pale alesorter är dock inte alltid så ljusa som de var ursprungligen. I England är Pale ale samma sak som Bitter.

 

Svenska sorter
Svensköl och svagdricka är gamla svenska öltyper som är överjästa. Den svagdricka vi kan köpa idag är i vanligen ett sötat mörkt underjäst öl. Svagdricka är en jäst maltdryck som har en låg alkoholhalt, idag omkrin 2,1 volymprocent. Svagdricka var en vardagsdryck traditionellt bryggdes i hemmen. Det var särskilt under slåttern på sommaren och vid högtider som jul och påsk som svagdricka stod på bordet.  Det går att köpa svagdricka även om inte alla butiker lagerför och säljer den.

 

Med ett kanalpaket från canaldigital.se får man lätt inspiration till hur man kan laga mat med öl eller vilken ölsort som passar till en speciell maträtt, eftersom det finns en mängd program som handlar om mat och dryck som sänds på deras kanaler.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bitterbar – Allt om barer!