Mjöd
Mjöd är en slags vin som är gjort på honung. Honungsvin är en dryck med viss alkoholhalt kort och gott. Vid tillverkningen använder man sig av honung, jäst och vatten. Den som önskar göra eget mjöd bör sträva efter att använda sig av ekologisk färsk honung, gärna närproducerad. Något som rekommenderas för ändamålet. Mjöd får sin etanolhalt genom att man låter honung jäsas. Det kan förekomma andra råvaror i ett mjöd.
Tillverkning av mjöd
Eftersom mjöd är ett honungsvin tillverkas det också vanligen med samma tekniker som vin gjort på druvsaft. Man blandar vatten, honung och jäst i en behållare och låter de gaser som utvecklas under jäsningsprocessen komma ut så att det kärl man använder inte exploderar under processens gång. Väl färdigjäst fylls mjödet på flaskor.
Smak och smaksättning av mjöd
Ett mjöd kan smaka och se ut på olika sätt. Beroende på om honungen kommer från rödklöver Mjöd kan smaka och se ut på många olika sätt beroende på vilken sorts honung som används och om frukt, bär, kryddor, malt eller något annat ingår i receptet. Ett traditionellt mjöd tillverkat på endast honung och vatten kan till färg, smak, och konsistens jämföras med ett lent och lättdrucket vitt vin.
Sorthonung
Det förekommer olika sorters honung som blomsterhonung, bladhonung, skogshonung och honungsdagg, Försommarhonung kommer från året tidigaste så kallade dragväxter som sälg, olika frukträd och bärbuskar samt maskrosor och raps. Ofta används den här honungen av bina själva. Blommande violer ger en honung som har en smak av viol. Sedan kommer sommarhonungen som vanligen ger årets största skörd av honung. Därefter kommer skogshonungen som ofta kommer från så kallad honungsdagg. Vissa landskap i Sverige får honung med ljungväxter som bas. Färgen på honungen skiftar från nästan vit, i regel från raps till närmare djupt brun från ljung. Även smakerna skiftar som sagt på honungen beroende på vilken växt bina har som föda. Beroende på färgen på honungen skiftar också mjödet beroende på vilken honung som använts vid tillverkningen av mjödet.
Olika sorters mjöd
Traditionellt mjöd är gjort på enbart på honung, vatten och jäst. Vid tillverkning av sortmjöd vet man från vilken eller vilka växter bina tagit sin nektar vilken blir en sorthonung. Ett mjöd som benämns torrt mjöd har en lägre sötma. Det finns också något som kalla dessertmjöd som har en högre sötma. Frukt eller bärmjöd kallas det mjöd där det förutom honung, använts en relativt stor stor del frukt eller bär vid tillverkningen. Något som ger en speciell karaktär till mjödet. Det förekommer flera varianter, som ett mousserande mjöd som efterjästs på flaska.
Mousserande mjöd är måhända ett dryckesval som passar utmärkt under varma och sköna sommarkvällar i goda vänners sällskap.